Legényfogó leves
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
20 dkg erdei gomba (jó a piaci is)
20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
1 teáskanál citromlé
2 nagyobb fej vöröshagyma
olaj, só, fehér bors, tárkony
esetleg egy húsleveskocka vagy előzőleg félretett húsleves leve
Elkészítés:
Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket (ha mirelit vegyes zöldségből készítjük, akkor nincs vele gond): a borsót, répát, zellergyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel (1,5L) és húslével (esetleg kockát teszünk bele).
Ha minden belevaló megpuhult, akkor teszük bele a hússal kb. azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele. Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt (előtte érdemes simára kikeverni). Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges). Az újra felforralás után levesszük a tűzről a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet.
Képek:
Szavazás