Dobostorta
Hozzávalók:
tésztához:
6 tojás
3 dkg vaj
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
krémhez:
6 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg reszelt étcsokoládé
20 dkg vaj
2 tasak vaníliás cukor
mázhoz:
1 teáskanál vaj
15 dkg kristálycukor
néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a vajat felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Sütőpapírból kivágunk 6 db korongot, tepsikre fektetjük őket. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, apránként, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.Arányosan elosztva a papírkorongok tetejére simítjuk a masszát, és a forró sütőben világosra sütjük. Azonnal kivesszük a tepsiből, egyenként a tetejükre helyezzük őket. Hagyjuk kihűlni, majd a krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve besűrítjük, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt krémet. Az egyik lapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel, egymásra illesztjük, kissé le is nyomjuk őket. Vékonyan bevonjuk a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. A mázhoz egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, aranysárgára pirítjuk, késsel a félretett lapra simítjuk. Még melegen, minden vágás előtt késsel 16 szeletre vágjuk. Tálaláskor egyenként a torta tetejére illesztjük a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteljük fel a tortát.
Képek:
Szavazás